Tampere Beatles Happening

Happeningin pubivisassa etsitään parasta Beatles-tietäjää

Happeningin pubivisassa etsitään parasta Beatles-tietäjää

knownTämän vuoden Beatles Happeningin uutuus on pubivisa, jossa yleisön Beatles-tietämys pannaan tosi tiukoille – ja sen jälkeen maan parhaat asiantuntijat valottavat yhtyeen historiaa kysymysten takana.

Tietokilpailu on ristitty tietenkin Beatles-aiheisesti: I Should Have Know Better! Se järjestetään lauantai-iltapäivänä Bootleg Barissa, Tampere-talon Sorsapuistosalissa klo 13 alkaen. Pelin henki on pubivisailuista tuttu: kännykät suljetaan, pöytäkunnittain muodostetaan joukkueet ja sitten mietitään niin että kynät ja päät sauhuavat.

Beatles-pubivisan juontaa verbaalinen huippukaksikko Arto ”Pilli” Pajukallio ja Heimo ”Holle” Holopainen. Pilli ja Holle lupaavat kiinnostavan iltapäiväsession.

– Odotettavissa ankara kilpailu, jonka jälkiporu tulee olemaan suuri. Mukana on helpohkoja kysymyksiä, vaikeita kysymyksiä ja kysymyksiä jotka vaativat oivaltamista, sanoo Holle.

– Siellä on jopa klassisiksi leimautuneita kysymyksiä, mutta myös sen verran kinkkisiä heittoja, että tuskin edes kukaan Beatles-kivikoski osaa antaa oikeaa vastausta aivan jokaiseen kysymykseen. Kyse ei ole pelkästä listamenestysten nippelitiedosta, vaan myös monista taustayhteyksistä, ja kekseliäisyydestä, joka ei aina edellytä erityistä Beatles-tuntemusta. Ja jotta peliin saataisiin jännitystä ja liikkumavaraa, on vapaaehtoisista bonuskysymyksistä luvassa joko plussaa tai miinusta, mikä toivottavasti tuo heilahtelevuutta kärkikahinoihin, jatkaa Pilli.

Visan päätteeksi lavalle marssivat maan parhaat Beatles-asiantuntijat, jotka avaavat käsiteltyjen aihepiirien taustaa ja kertovat yhtyeen historiasta. Asiantuntijoiksi ovat lupautuneet Heikki Lehtonen, Jake Nyman, Juha Salo sekä Mauri Kunnas.  Mikä parasta, asiantuntijat eivät pääse osallistumaan kilpailuun. Ainakin neljä pahaa vastustajaa on siis kampattu pelistä pois!

Pubivisailijalle ei ole pahitteeksi tuntea Beatles-historiaa, mutta pelkkä historiankirjojen ulkoa osaaminen ei vielä vie pitkälle. Kilpailijalle saattaa yllättäen olla etua siitäkin, että tuntee Beatles-laulut läpikotaisin. Mutta arvaamallakin saattaa osua maaliin.

– Harrastajia ja tietäjiä on tunnetusti monenasteisia, ja koko kisa tietenkin myös leikkimielinen. Itse pitäisin tärkeänä sitä etteivät ihmiset tarpeettomasti arkailisi heittäytyä mukaan, semminkin kun kisassa kilpaillaan pöytäkunnittain, sanoo Pajukallio.

– Joukossa ei tässä tapauksessa tiivisty tyhmyys, vaan tieto, harkinta ja toivottavasti rohkeatkin arvaukset, joiden myötä itseään tietämättöminä pitävät saattavat näpäyttää guruina henkseleitään paukuttavia ensyklopedistejä. Ja eiköhän jokaisen Beatles-tietäjänä pidetyn kuitenkin ole pakko ottaa osaa kisaan jo itsekunnioituksen vuoksi, Pajukallio sanoo.

30 kysymyksen patteriston jälkeen voittaja varmasti saadaan selville ja palkittua. Muutama epäonnistuminenkaan ei peliä ratkaise, kun kysymyksiä on paljon.

– Täysiä pisteitä ei kukaan saa, mutta joku voi päästä lähelle täydellisyyttä, arvioi Holopainen.

Ja Pajukallio jatkaa:

– Ja varmasti tämäkin kisa synnyttää jälkipeliä, kuten on tarkoituskin. I Should Have Known Better!

Ja vaikka tuo onkin visailun nimi, niin siellä ei tulla kysymään, soittiko Lennon tuolla kappaleella Gibsonin Jumbo J-160E -kitaraa. Eikä sitä, oliko kappale listaykkönen Norjassa. Tekikö Beach Boys siitä oman versionsa? Eikä visassa tiedustella edes sitä, kuvattiinko A Hard Days Night -elokuvan kohtaus kyseiseen kappaleeseen todellakin junassa. (Kyllä, kyllä, kyllä ja ei.)

Pubivisan yhteydessä kuullaan myös aiheeseen sopivaa musiikkia: Bootleg Barin lavalle nousevat iltapäivän aikana Fifth Floor BandBlue Jay Way, Nine Lives sekä Jay Goeppnerin vahvistama Urban Crow.