Tampere Beatles Happening

Beatles-juhlavuosi alkaa Tampereelta

The Beatlesin ensilevyn julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuosi alkaa Suomen kaikkien aikojen suurimmalla Beatles-tapahtumalla: Tampere Beatles Happeningiin tammikuussa kerääntyy 16 Beatles-kokoonpanoa viidestä eri maasta.

Happeningissa saadaan ihan aito kosketus 50 vuoden takaiseen Beatlesin syntyyn, kun Tampere-taloon saapuu Tony Sheridan. Hän on mies, jonka levyllä Beatlesit soittivat taustoja vuonna 1961 Hampurissa. Tony Sheridan teki Beatlesin säestämänä pienoisen hitin ”My Bonnie”, mutta sitten taustabändi karkasi ja kehittyi kaikkien aikojen suosituimmaksi kokoonpanoksi. Ensisingle ”Love Me Do” julkaistiin lokakuussa  1962.

Sheridania säestää Suomen arvostetuin Beatles-kokoonpano: Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band.

Seattlesta, Yhdysvalloista Tampereelle tulee Fab Fourin musiikkia levyttänytkin huippuyhtye The Apple Jam, jota pidetään yhtenä maailman parhaista alallaan.

Mielenkiintoisia ovat myös kaksi kokonaan naisten muodostamaa kokoonpanoa. The Beatelles on kotoisin sieltä mistä  esikuvansakin, Liverpoolista. Vielä eksootisempi yhtye on The BlueMargarets. Tämä tyttöbändi kutsuu  itseään nimellä geisha-Beatles ja lennähtää Tampereelle Tokiosta. Japanilaisyhtye oli mukana  jo viime vuonna ja saavutti suuren suosion:  heidän meiningissään sanotaan olevan sitä samaa  energiaa ja riemua, jolla Beatles löi itsensä läpi.

Kotimaisia kokoonpanoja Happeningiin matkustaa puolilta Suomea. Kirjo on laaja. Rööperistään jo 60-luvulta saakka rakastettu Pepe Willberg esiintyy Anssi Tikanmäen ja Mikko  Kangasjärven johtaman ison orkesterin solistina.
Mielenkiintoista ja ennen kuulematonta on sekin, että suomi-räpin klassikko Paleface esittää nyt ihka ensimmäistä kertaa Beatles-covereita. Tamperelainen The Urban Crow esiintyy tällä kertaa yhdessä maailmalla hyvin arvostetun amerikkalaisen Lennon-tulkitsijan Jay Goeppnerin kanssa.

Kaksipäiväiseen (20.-21.1.) tapahtumaan liittyy myös symposium, jossa asiantuntijat ja yleisö pohtivat Beatlesin merkitystä Suomessa. Tony Sheridan kertoo samassa yhteydessä yleisölle omista kokemuksistaan   poikien kanssa Hampurissa – silloin 50 vuotta sitten, kun The Beatles syntyi.

ESIINTYJÄT:

The Apple Jam (USA)
The BeApple (Hollanti)
The BlueMargarets (Japani)
Jay Goeppner (USA)
The Beatelles (Englanti)
Tony Sheridan (Englanti)

Suomalaiset:

Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band
The Urban Crow
Paleface
Beat Less + special guests (Mikko Kangasjärvi, Anssi Tikanmäki, Pepe Willberg, Juki Lewis, Päivi
Lepistö…)
The Beatles Band
Blue Jay Way
Cellophane Flowers
Anakonda
5th Floor Band
Silver Beatles