Tampere Beatles Happening

Tunnetko Happeningin suomalaisbändit?

Tampere Beatles Happeningissä nähdään bändejä Yhdysvalloista, Japanista, Hollannista ja Britanniasta. Mutta eipä unohdeta Oulua, Valkeakoskea, Vaasaa, Savonlinnaa tai Tamperettakaan!
Tunnetko nämä Happeningiin saapuvat suomalaisbändit?

Tässä viiden suomalaisyhtyeen lyhyet esittelyt. Tarkemmin suomalaiseen Beatles-osaamiseen voi perehtyä tulemalla ihan paikan päälle kuuntelemaan!

The Beatles Band, Oulu

The Beatles Band voitti viime kerralla Happeningin Beatles-kilpailun, eli se valittiin kotimaisten bändien katselmuksen parhaaksi. Bändi on perustettu 2003 Oulussa ja mukana ovat edelleen kaikki perustajajäsenet.

Nelihenkisen kokoonpanon lähtökohtana on soittaa ja laulaa pelkästään Beatles-musiikkia alkuperäisissä sävellajeissa ja kohtuullisen lähellä alkuperäisiä sovituksiakin.

Molempien pääsolistien äänialat vastaavat alkuperäisiä John Lennonin ja Paul McCartneyn äänialoja, joten roolien kohdistaminen on ollut helppoa: Junnu Sippola laulaa Paulin osuudet ja Markus Aalto Johnin. Alkuperäiselle uskollista jakoa on tehty myös kitararoolien jaossa, eli Timo Niemelä on bändin soolokitaristi. Bändin kitaristien soittimet vastaavat esikuviensa soittimia:
kitaristeilla on asiaan kuuluvat puoliakustiset Epiphone Casino-kitarat ja basistilla McCartneyn tunnetuksi tekemä ”viulubasso”.

Lähimpänä oululaisten sydäntä ovat Beatlesin uran alupuolen kappaleet, joita Beatles itsekin soitti keikoilla ennen vetäytymistä studioon. Mutta saattaa lavalla kajahtaa myös joku biisi Beatlesin viimeiseltä Let It Be -albumilta. Uudempaa tai vanhempaa, Beatles-musiikki on soittajien sydäntä lähellä sen melodisuuden, loistavien sävellysten ja sanoitusten vuoksi. Aika ei ole syönyt sitä.

The Beatles Bandissä soittavat: Jorma Itkonen (rummut), Timo Niemelä (soolokitara, taustalaulut), Junnu Sippola (laulut, basso) ja Markus Aalto (laulut, kitara).

Cellophane Flowers, Helsinki

Cellophane Flowers (of Finland) on Juha Salon vuonna 2005 perustama yhtye, joka soittaa Beatles-musiikkia omaperäisesti ja antaumuksella – akustisin höystein.

Kokoonpanossa kuullaan mm. mandoliinia, ukulelea, intialaista elektronista tambouraa, viulua ja tietenkin stemmalaulua beatlestyyliin. Bändi on esiintynyt mm. Liverpoolin Beatle Week -tapahtumassa vuonna 2009. Yhtye on säestänyt konserteissa useita Suomen huippuartisteja, kuten Jussi Raittista ja Pepe Willbergiä.

Tampereen tapahtumassa ”Cellot” esiintyvät kokoonpanossa: Juha Salo (laulu, kitara, koskettimet, ukulele, tamboura), Sari Vallenius (laulu, ukulele), Mika Ryhänen (laulu, lyömäsoittimet), Jouni Koskimäki (mandoliinit) ja Riitta Savela (viulu).

The Fifth Floor Band, Tampere

The Fifth Floor Band on keväällä 2010 perustettu tamperelaiskvartetti.

Svengaavaa, kitaravetoista pop-rokkia soittavaan nelikkoon kuuluvat Nicolas Kivilinna (laulu ja kitara), Sauli Palmujoki (laulu ja kitara), Santeri Suvela (basso) ja Risto Mannila (rummut), joskin myös muun muassa huuliharppua, klarinettia ja koskettimia on kuultu keikoilla. Yhtyeen jäsenten keski-ikä on 19 vuotta.

Pääasiassa omaan materiaaliin keskittyvä yhtye on soittanut parisenkymmentä keikkaa Tampereella ja sen lähiseuduilla. Kesällä 2011 yhtye äänitti Aimo Laitamon kanssa esikoisalbuminsa, kuusi omaa kappaletta sisältävän julkaisun nimeltä ”Songs From Bridget Street”, joka julkaistiin 27. lokakuuta.

Yhtye pitää loppuvuoden keikkataukoa, mutta tammikuussa alkaa runsas keikkailu, jota voisi jopa luonnehtia kiertueeksi. Yhtyeemme perustaminen liittyy hyvin tiiviisti The Beatles -diggailuun, ja keikoilla esitetyt cover-biisit ovat valtaosin Beatles-kappaleita. The Fifth Floor Band ei suosi mitään tiettyä Beatles-aikakautta, vaan soittaa kaikkea Please Please Me’n ja Let It Be’n väliltä. Yhtye on sovittanut monimutkaisempiakin kappaleita kitaravetoiselle kvartetille toimiviksi.

Nuoret miehet, miksi The Beatles?
– Siksi, että se on kaikkien aikojen paras yhtye ja kestää vertailua kautta vuosikymmenten sekä sävellysten, innovaatioiden että esitysten osalta, bändi määrittelee.

Blue Jay Way, Valkeakoski

Tämän yhtyeen soittajien tausta ulottuu erilaisiin kokoonpanoihin yli kahdenkymmenen vuoden taakse, mutta kvartetin kaikki soittajat ovat syntyneet vasta Beatlesin hajoamisen jälkeen. Yhtye kertoo Beatles-innostuksen heräämisen syistä: ”alunperin omien vanhempien musiikkimaku, kotona soineet Beatles-vinyylit ja Jake Nymanin sunnuntaiset radio-ohjelmat vaikuttivat siihen, että syntyi intohimo tehdä tästä aiheesta omia live-tulkintoja.”

Beatles-kappaleita ryhdyttiin yhdessä tutkimaan 2006. Aika nopeasti havaittiin, että tarkalleen alkuperäiset sovitukset olivat yllättävän hankalia soittaa. Periksi ei annettu. Yhtye ajatteli, että jos kerran George Martin ja Fab Four olivat päätyneet kyseiseen versioon, oli homma mietitty jo riittävän pitkälle! Alunperin tarkoitus oli ottaa ohjelmistoon pelkästään harvinaisempia Beatles-kappaleita, mutta keikkailun kautta homma alkoi pikkuhiljaa siirtyä tunnetumpaan materiaaliin. Painotuksena materiaalissa on vuoden 1965 jälkeen tehty musiikki.

Blue Jay Way ei ole toisaalta halunnut lähteä pelkästään imitoimaan Liverpoolin Fab Fouria. Tavoitteena on soittaa Beatles-kappaleita energisesti ja nuorekkaasti, mahdollisimman alkuperäisillä sovituksilla. Aina tähän ei neljällä muusikolla aivan kädet riitä, joten joskus harvoin sovituksia on soittimiston puolesta hiukan oiottu. Erityisen paljon on kiinnitetty huomiota lauluihin ja stemmoihin, jotka pyritään tekemään mahdollisimman paljon alkuperäisten mukaan.

Anakonda, Savonlinna

Anakonda on savonlinnalainen 60-luvun musiikkia soittava yhtye. Sen ohjelmisto koostuu ensisijaisesti aikakauden brittiyhtyeiden musiikista. Ohjelmistossa keskeisellä sijalla ovat Beatles, Kinks, Hollies ja Seachers.
Välillä on mukana myös kappaleita rapakon takaa. Yhtye on esiintynyt mm. Parikkalan kovan päivän illassa, Back to the Sixties -risteilyllä Viking Linella ja Ilovaarirockissa.

Viime tammikuussa 2011 Anakonda tuli toiseksi Tampereen Beatles Happeningin Open Forum -kilpailussa, häviten vain kolmella äänellä voittajalle. Anakondassa soittavat Hannu Kemppanen (laulu ja basso), Kimmo Huopainen (kitara ja laulu), Paavo Muhonen (kitara ja laulu), Antti Mustonen (rummut). Yhtye saavutti vuosi sitten 20 vuoden iän, jäsenillä on ollut bändikuvioita jo 70-luvun alussa.

Silver Beatles, Vaasa

Vaasalaisyhtyeen tarina alkoi  2006 kun kitaristi/laulaja Tomas Fant ja rumpali Hasse Bergström huomasivat että heillä oli yhteinen haave: tribuuttibändin. Kitaristi/ laulaja Bosse Sandvik oli pitänyt pitkän bänditauon mutta sattui soittamaan entisen bändinsä kanssa nostalgia-illassa jossa Tomaskin oli paikalla. ’Sehän on melkein kuin Lennon itse laulaisi’, hän tuumi ja pyysi Bossen heti bändiin.

Puuttui enää vain basisti ja sekin löytyi tuttavapiiristä kun Liverpoolin Beatles-viikolta innoissaan palannut kitaristi Jacke Jacobson teki mccartneyt: hän muuttui kitaristista basistiksi. Yhtyeen repertuaariin kertyi pian lähes seitsemänkymmentä kappaletta.

Tomas Fant päätti kuitenkin lähteä tutkimaan Amerikan musiikkielämää pariksi vuodeksi ja kuvioon astui sijaiseksi Micke Österberg. Kun Tomas palasi, päättivät että sijaisesta tulee vakituinen, eli bändistä tuli viisihenkinen.

Stemmalaulu, johon pojat alusta asti olivat paneutuneet, parani vielä muutaman pykälän verran. Sekä Tomas että Micke soittavat myös koskettimia, joten ohjelmistoon mahtuu nykyisin Beatlesin myöhäistuotantoakin. Tampereella Silver Beatles soitti ensimmäisen kerran 2011, silloin neljähenkisenä ryhmänä. Tällä kertaa kaikki viisi jäsentä ovat mukana, joten ohjelmisto on aivan uusi.