Tampere Beatles Happening

”Magical Mystery Tour”

Jaettu matka on kaksinkertainen matka… Tule mukaan matkalle, jonka Tampere-talon rivakka joukkue teki Beatles Festivaaleille Liverpooliin 2008.

Beatles Festival Liverpool 2008
Beatles Festival Liverpool 2008

“All You need is love”
Ja mehän rakastuttiin. Rakastuttiin Liverpooliin!  Kaupunki, joka on tunnettu Beatleseista ja jalkapallosta, osoittautui paljon monisärmäisemmäksi.
Liverpool on vieläkin satamakaupunki, mutta hiipuva, verrattuna jo1700-luvulta alkaneeseen ja aina 1900-luvun puoliväliin kestäneeseen mahtiasemaansa Englannin rannikkokaupunkien joukossa.
Sataman ympärillä pyörineen elinkeinoelämän kuihtuessa oli Liverpoolissa työttömyyden tuomaa apatiaa ja köyhyyttä. Nyt se on pessyt kasvonsa, virkistynyt ja voimissaan. Liverpoolhan oli myös EU:n  kulttuuripääkaupunki 2008.
Juhlavuoden tervehdyksen esitti nauhalta Mersey-joen rantojen oma poika Paul McCartney, sir Paul. Toinen elossa oleva Beatles Ringo Starr saapui paikalle, kun kaupungin uusi uljas kongressitalo ja areena, ECHO vihittiin käyttöön vuoden alussa

”Penny Lane”
Kiertoajelu perehdytti meidät Liverpooliin, kuljimme bussilla Beatles-kodista toiseen. Ringo asui köyhälistöalueella, joka nyt on kehittymässä kohti uudelleen rakentamisen aikaa. Hyvä asia tämän päivän liverpoolilaiselle, huonompi Beatlesfaneille, sillä Ringon kotia lähestyvät maansiirtokoneet ja kaivurit.
Penny Lane on saanut nimensä orjakauppias Pennyn mukaan. Liverpoolin historia kiertyy merihistoriallisella tavalla orjuuteen. Laivat veivät suolaa ja tarvikkeita Afrikkaan, laivasivat sieltä orjia Amerikkaan ja toivat Amerikasta puuvillaa Liverpoolin kautta Englantiin.

”Strawberry Fields Forever”
George Harrisonin kotia asustavat uudet, hyvähermoiset ihmiset. Harrisonin fanit – naisia etupäässä, sillä George oli pojista söpöin – seisoivat tienpätkällä kuvaamassa idolinsa entistä kotiovea.
Paul McCartneyn isän hermot eivät kestäneet ja hän muutti uuteen osoitteeseen vaeltavien ihailijalaumojen alta.
John Lennonin koti on National Trust -säätiön omistuksessa. Sen eteen ei saa edes pysähtyä kuin säätiön järjestämillä tutustumiskierroksilla. Säätiön rahat käytetään hyväntekeväisyyteen.
Lähellä Lennonin kotia sijaitsee Strawberry Field. Se oli orpokoti, jonka lasten kanssa Lennon tapasi käydä leikkimässä. Hän testamenttasikin orpokodille melkoisen avustuksen. Mutta ajat muuttuvat, eikä Liverpoolissa onneksi ole enää tarvetta sen kaltaiselle orpokodille. Niinpä alueelle suunnitellaan hyvätasoista pientaloaluetta. Strawberry Field ei sellaisenaan kestänytkään forever…

”Ob-la-di, ob-la-da”
Beatles Festivaali on jo vuosikymmeniä ollut fanien mekka. Pääosa on entisiä nuoria, joille Beatles merkitsee samaa kuin nostalginen nuoruus, mutta uutta polveakin kasvaa kaiken aikaa. Musiikki on iätön, yhdistävä ja rajoja ylittävä elementti.
Koko Liverpool soi. Kaupungissa totta vie riittää pubeja, joiden nurkassa on iso tv jalkapallon katsomista varten (…ai Suomesta, hyvä Sami Hyypiä…) ja toisessa nurkassa esiintymislava Beatles-musiikille, irkkumusiikille, karaokelle, ylipäätään soittamiselle ja laulamiselle.
Kuumia paikkoja oli kaksi. meidän hotellimme Adelhi ja Cavern Club. Adelhi on valtaisa kolossi, suurine saleineen ja klubeineen. Se rakennettiin aikoinaan Titanicin matkustajia varten. Laivan piti liikennöidä Liverpoolin ja Amerikan väliä ja siksi tarvittiin valtava hotelli. Titanic upposi, mutta hotellin saleissa pidetään konsertteja ja kokouksia.
Siis 1910-luvun Tampere-talo!
Viidenkymmenen paikalle kutsutun tribuuttiyhtyeen joukossa oli kaksikin suomalaista orkesteria soittamassa. Toinen oli helsinkiläinen First ja toisena esiintyi tamperelais-kangasalalainen Urban Crow, joka tammikuussa 2010 on Tampere-talon Beatles-tapahtuman ydin.

”Got to Get You in to My Life”
Suuret konserttikokoonpanot esiintyivät Royal Courtilla. Konserttisali täyttyy kolmeen kerrokseen. Hyräily helmeili ja innostus väreili. Sitten kajahti. Brassi poliisiorkesteri säesti Clube Big Beatles ryhmää, sekin Brasiliasta ja meno oli sen mukaista. Tsekkiläinen Boom Beatles Revival ryhmä tuo vielä enemmän väkeä lavalle. On jousiryhmä, torvikooste ja laulavia tyttöjä. Mutta mutta… jotain puuttui.
Kunnes lavalle nousivat ruotsalaiset.  Pepperland! Helvete! Mikä siinä onkin, että länsinaapuri osaa tuon letkeän menon. Vähän abbamaista magiaa ja loput tuhtia Beatlesia. Tämä ryhmä on saatava  Tampere-taloon. Ja niinhän tammikuussa tapahtuu. Jätte bra.

”A Hard Day’s Night”
Cavern Club, festareiden must-paikka, on pieni hikinen mesta, jossa Beatlesit aikoinaan soittivat ja josta heidät keksittiin. Yhtye soitti siellä viimeisen yhteiskeikkansa 1963, mutta vielä 1999 Paul McCartney vieraili Clubilla. Vanhaan perunakellariin(?) kavutaan pari kerrosta alaspäin maan alle. Ahdasta oli, ilmastointia ei , ääntä oli ja väkeä sakeanaan. Rummun syke resonoi päästä jalkoihin. Tunnelma oli uskomaton.
Yhtye toisensa jälkeen kapusi lavalle – brasilialaisia, japanilaisia, espanjalaisia, suomalaisia, bändejä kaikista pohjoismaista ja myös Venäjältä.

“Back in the USSR”
Nimikko-orkesteri soitti nimikkobiisiään upeasti. Niukka-asuinen blondi venakko lauloi villiten lavan edessä vellovan yleisön. Kiihko, kuumuus, kosteus ja yleisön keski-ikä huomioiden oli suoranainen ihme, ettei sattunut sydänkohtauksia! Me odotimme Urban Crowta särpien virkistävän viileitä juomia. Yleisö otti suomalaiset vastaan innostuneesti . Musiikki upposi otolliseen maaperään. Harmi, ettei Crowssa usein musisoiva Simo Saiha suoraan Tampere-talosta ollut tällä kertaa messissä.

Good Day Sunshine”
“Full English breakfast” ryyditti väsyneenkin aamun ja antoi energiaa kaupunkisuunnistukseen. Hyvä paikka tämän päivän ja historian tutkimiseen on saneerattu telakka-alue Albert Dock. Vanhat tiilirakennukset satama-altaiden ympärillä pursuavat vapaa-aikaa ja kulttuuria. Merimuseo kertoo mielenkiintoisella tavalla kaiken merenkäynnistä laivanrakennukseen. Orjuudelle omistettu museo ravistelee perin pohjin. Sen multimedia maailma vie myrskyisälle laivamatkalle Afrikasta Amerikkaan  – kahleissa kuumassa laivan ruumassa.

“Hey Jude”
Beatles Festivaalin kanssa samaan viikonloppuun osui englantilaisten vapaapäivä Bank Holiday, joten väkeä liikkui ja sen kaupunki osasi hyödyntää järjestämällä erityisen Matthew´s Street musiikkitapahtuman. Toreille ja kadunkulmiin nousi isompia ja pienempiä esiintymislavoja.  Orkesterit soittivat ja kansa osallistui eväillä tai ilman. Ihan huonoimpia eväitten ottajia eivät nämä liverpoolilaiset ole. Suuri osa väestöä onkin irlantilaisperäistä…
Erityinen tapahtuma oli Albert Dockilla, jonka satama-altaaseen oli rakennettu katettu ulkoilmalava.
Tarkoitus oli kerätä väki laulamaan yhdessä ”Hey Jude”, laulu, jonka Paul McCartney kirjoitti John Lennonin  pojalle Julianille perheen vanhempien eron ahdistaessa pientä poikaa.
Ja niin vain mekin pääsimme Guinnessin ennätysten kirjassa sävähdyttävän yhteislaulutuokion myötä.

Suunnittelimme kyllä saman tien ennätyksen rikkomista ja valtaamista Tampereelle. Väki kasaan laulamaan “Hey Jude” Sorsapuistoon.
Hey jude, dont make it bad.
Take a sad song and make it better.
Remember to let her under your skin,
Then youll begin to make it
Better better better better better

”Imagine”
Beatles museon edessä on jatkuva jono, sillä sisälle päästetään pienissä 10 hengen ryppäissä. jotta jokaisella on tilaa nähdä ja kuulla. Museo on sekä auditiivista, visuaalista että verbaalista kerrontaa Beatlesien matkasta maineeseen. Päivän saisi kulumaan helposti herrojen matkassa.
Viimeinen etappi on John Lennon huone. Valkeassa tilassa seisoo valkoinen flyygeli, jonka kannelle ovat unohtuneet John Lennonin silmälasit. Taustalla soi melodia ja sanat heijastuvat seinäpinnalle.

– Imagine… there’s no heaven, its’s easy if you try.
No hell below us, above us only sky.
Imagine all the people living for today, ah.

Imagine there’s no countries, it isn’t hard to do.
Nothing to kill or die for and no religion too.
Imagine all the people living life in peace.

You, you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.
I hope some day you’ll join us and the world will be as one.

Imagine no possessions, I wonder if you can.
No need for greed or hunger, a brotherhood of man.
Imagine all the people sharing all the world.
You, you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.
I hope some day you’ll join us and the world will live as one.

…..
Sulje silmäsi. Kuuntele.
Imagine